Οι επιθέσεις σε πρωτόκολλα απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας (RDP) συνεχίζουν να αυξάνονται – Τι ισχύει για την Ελλάδα
29/03/2021 11:08
Ρεκόρ με 409 εκατ. επιθέσεις παγκοσμίως και 1,6 εκατ. στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 2020
Στα μέσα Μαρτίου του 2020, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε επίσημα ότι ο κόσμος αντιμετώπιζε πανδημία και οι χώρες έσπευσαν να λάβουν μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης. Ένα δημοφιλές μέτρο για την καταπολέμηση της πανδημίας ήταν η υιοθέτηση της τηλεργασίας από την πλειονότητα των εταιρειών. Ωστόσο, με τον λίγο χρόνο που δόθηκε για τη μετάβαση αυτή, πολλές εταιρείες δεν είχαν χρόνο να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας, αφήνοντάς τες ευάλωτες σε αρκετούς νέους κινδύνους ασφαλείας. Ένας από τους πιο συνηθισμένους ήταν οι επιθέσεις εναντίον των πρωτοκόλλων που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι για απομακρυσμένη πρόσβαση σε εταιρικούς πόρους.
Το RDP είναι ίσως το πιο δημοφιλές πρωτόκολλο απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας και χρησιμοποιείται για πρόσβαση σε Windows ή servers. Μετά τη μετάβαση σε απομακρυσμένη εργασία, οι επιθέσεις bruteforce εναντίον αυτού του πρωτοκόλλου εκτοξεύτηκαν. Σε μια επίθεση bruteforce, οι εισβολείς δοκιμάζουν διαφορετικά ονόματα χρήστη και κωδικούς πρόσβασης έως ότου βρεθεί ο σωστός συνδυασμός – και αποκτούν πρόσβαση στους εταιρικούς πόρους.
Κατά το 2020, ενώ ο συνολικός αριθμός επιθέσεων bruteforce έχει υποχωρήσει, συνέχισαν να αυξάνονται σε σύγκριση με τα προ-πανδημίας επίπεδα.
Συνολικός αριθμός επιθέσεων bruteforce κατά του RDP από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2021.
Σύμφωνα με την τηλεμετρία της Kaspersky, όταν μπήκαμε σε παγκόσμιο lockdown τον Μάρτιο του 2020, ο συνολικός αριθμός επιθέσεων bruteforce κατά του RDP αυξήθηκε από 93,1 εκατομμύρια παγκοσμίως τον Φεβρουάριο του 2020 σε 277,4 εκ. 2020 τον Μάρτιο – αύξηση κατά 197%. Από τον Απρίλιο του 2020 και μετά, οι μηνιαίες επιθέσεις ποτέ δεν έπεσαν κάτω από τα 300 εκατομμύρια και έφτασαν σε ένα νέο υψηλό των 409 εκατομμυρίων επιθέσεων παγκοσμίως τον Νοέμβριο. Τον Φεβρουάριο του 2021 – σχεδόν ένα έτος από την έναρξη της πανδημίας – σημειώθηκαν 377,5 εκατομμύρια bruteforce επιθέσεις – πολύ μακριά από τα 93,1 εκατομμύρια που παρατηρήθηκαν στις αρχές του 2020.
Αντιστοίχως, στην Ελλάδα από 143.651 επιθέσεις τον Φεβρουάριο του 2020, οι επιθέσεις αυξήθηκαν σε 704.306 τον Μάιο και κορυφώθηκαν τον Σεπτέμβριο αγγίζοντας τις 1.586.718 (αύξηση της τάξης του 1.004%!). Τους δύο πρώτους μήνες του 2021, εμφανίζονται αρκετά μειωμένες αλλά σταθερά πάνω από τις 500.000.
Ο Βασίλης Βλάχος, Channel Manager Ελλάδας και Κύπρου, σχολίασε σχετικά: «Σαφώς και η προστασία των Remote Desktop πρωτοκόλλων είναι πρωταρχική ευθύνη του τμήματος μηχανογράφησης μίας εταιρείας, το όποιο μέσω της εγκατάστασης σχετικών λύσεων προστασίας (2-factor authentication, VPN, κλπ.), αλλά και της δημιουργίας και εφαρμογής διαδικασιών ασφαλούς απομακρυσμένης πρόσβασης (password, login re-tries policies, κλπ.) προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τα πιθανά ρίσκα. Από την άλλη, είναι και ευθύνη του κάθε εργαζόμενου/χρήστη να τηρεί ευλαβικά τις σχετικές διαδικασίες αλλά και να επιδεικνύει ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά την επιλογή passwords που χρησιμοποιούνται κατά τη διαδικασία απομακρυσμένης πρόσβασης. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε ανεπιφύλακτα τη χρήση εργαλείων Password Management, όπως είναι και το Kaspersky Password Manager».
«Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει. Ακόμη και όταν οι εταιρείες αρχίζουν να σκέφτονται να ανοίξουν ξανά τους χώρους εργασίας τους, πολλές έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να συμπεριλαμβάνουν απομακρυσμένη εργασία στο λειτουργικό τους μοντέλο ή θα ακολουθήσουν μια υβριδική μορφή. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό αυτοί οι τύποι επιθέσεων ενάντια σε πρωτόκολλα απομακρυσμένης επιφάνειας εργασίας να συνεχίσουν να συμβαίνουν με μάλλον υψηλό ρυθμό. Το 2020 κατέστησε σαφές ότι οι εταιρείες πρέπει να ενημερώσουν την υποδομή ασφαλείας τους και ότι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσουν είναι παρέχοντας ισχυρότερη προστασία για την πρόσβασή τους στο RDP», σχολιάζει ο Dmitry Galov, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.
Διαβάστε περισσότερα για τις μεγαλύτερες εξελίξεις στο τοπίο απειλών από την έναρξη της πανδημίας στη Securelist.
Για να διαβάσετε όλο το άρθρο κάντε κλίκ εδώ