H ασφάλιση Cyber Insurance των ναυτιλιακών εταιρειών και ο ρόλος του ασφαλιστικού συμβούλου.

25/07/2024 10:14

Σε έναν ολοένα και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο, οι ναυτιλιακές εταιρείες αντιμετωπίζουν ένα μοναδικό σύνολο προκλήσεων όσον αφορά την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Καθώς τα πλοία ψηφιοποιούνται όλο και περισσότερο και εξαρτώνται από την τεχνολογία, ο κίνδυνος απειλών στον κυβερνοχώρο είναι μεγάλος και η επένδυση στην κυβερνοασφάλεια είναι αναγκαία. Η  ασφάλιση Cyber Insurance , ένα κρίσιμο εργαλείο για την αύξηση του ποσοστού διαχείρισης του κινδύνου και την οικονομική προστασία των ναυτιλιακών επιχειρήσεων έναντι των ψηφιακών κινδύνων.

Οι ναυτιλιακές εταιρείες λειτουργούν σε ένα πολύπλοκο οικοσύστημα που περιλαμβάνει ναυτιλιακές  γραμμές, λιμάνια, παρόχους φορτίων & υπηρεσιών και φορείς εκμετάλλευσης πλοίων. Τα τρωτά σημεία αυτής της  διασύνδεσης μπορούν να εκμεταλευθούν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Ποιοί είναι οι βασικοί κίνδυνοι στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία:

Ευπάθειες των συστημάτων των πλοίων: Τα σύγχρονα πλοία βασίζονται σε ολοκληρωμένα συστήματα πλοήγησης, επικοινωνίας και διαχείρισης φορτίου. Μια κυβερνοεπίθεση με στόχο αυτά τα συστήματα θα μπορούσε να διαταράξει τις λειτουργίες, να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια ή ακόμη και να οδηγήσει σε περιβαλλοντικές καταστροφές.

Κίνδυνοι στην εφοδιαστική αλυσίδα: Στα θαλάσσια logistics εμπλέκονται πολλά μέρη, από τους προμηθευτές έως τις τελωνειακές υπηρεσίες. Ενα περιστατικό παραβίασης ασφάλειας σε οποιοδήποτε τμήμα αυτής της αλυσίδας όχι μόνο μπορεί να διαταράξει τη ροή του φορτίου, να καθυστερήσει τις αποστολές και να επηρεάσει τα έσοδα αλλά να προκαλέσει και λειτουργικές ανωμαλίες σε όλο το εύρος της αλυσίδας εφοδιασμού.

Παραβιάσεις δεδομένων: Οι ναυτιλιακές εταιρείες διαχειρίζονται ευαίσθητα δεδομένα, όπως πληροφορίες για το πλήρωμα, δηλωτικά φορτίου και οικονομικά αρχεία. Μια παραβίαση δεδομένων μπορεί να οδηγήσει σε οικονομικές απώλειες, νομικές ευθύνες και ζημία στη φήμη.

Ο ρόλος της ασφάλισης Cyber Insurance

Η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο παρέχει οικονομική προστασία  στις ναυτιλιακές εταιρείες, καλύπτοντας μια σειρά κινδύνων που σχετίζονται με τις ψηφιακές απειλές. Ας δούμε τι κυρίως προσφέρει η ασφάλιση Cyber Insurance

Οικονομική προστασία: Η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο συμβάλλει στον μετριασμό των οικονομικών απωλειών που προκύπτουν από περιστατικά παραβίασης ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Καλύπτει δαπάνες , νομικά έξοδα και απώλεια εσόδων λόγω διακοπής εργασιών που οφείλονται σε περιστατικά παραβίασης ασφάλειας.Επίσης καλύπτει την μεταφορά χρημάτων σε κυβερνοεγκληματίες μετα από περιστατικό παραπλάνησης social engineering.

Αντιμετώπιση περιστατικών: Όταν συμβαίνει ένα περιστατικό στον κυβερνοχώρο, η ταχεία ανταπόκριση είναι κρίσιμη. Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια cyber insurance παρέχουν πρόσβαση σε εμπειρογνώμονες που μπορούν να βοηθήσουν τις ναυτιλικές εταιρίες να αντιμετωπίσυν ενα περιστατικό μειώνοντας τις συνέπειες και επιταχύνοντας την ανάκαμψη.

Ευθύνη έναντι τρίτων: Εάν τα συστήματα μιας ναυτιλιακής εταιρείας παραβιαστούν και προκαλέσουν ζημία σε άλλα μέρη (π.χ. λιμενικές αρχές, ιδιοκτήτες φορτίων), η ασφάλιση cyber insurance μπορεί να καλύψει τα νομικά έξοδα και τις ζημίες.

 

Ο ρόλος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή

Στόχος του ασφαλιστικού διαμεσολαβητή που θέλει να προσφέρει μια υπηρεσία προστιθέμενης αξίας είναι η εκπαίδευση του υποψήφιου πελάτη στην κατανόηση των κυβερνοκινδύνων που απειλούν την επιχείριση του και η παρουσίαση των δυνατοτήτων που προσφέρει στην στην αντιμετώπισή τους η χρήση ενός ασφαλιστηρίου Cyber Insurance. 

Οι Προτάσεις Ασφάλισης που χρησιμοποιούν οι ασφαλιστικές εταιρίες για τον έλεγχο της δυνατότητας ασφάλισης είναι ένα εργαλείο διάγνωσης των τεχνικών και οργανωτικών μέτρων που έχει υλοποίησει μια εταιρία για την αντιμετώπιση και διαχείριση των κυβερνοκινδύνων. Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής με την χρήση της πρότασης ασφάλισης μπορεί να ενημερώσει τον υποψήφιο πελάτη για τυχόν κενά που υπάρχουν (σύμφωνα με τις απαντήσεις που έχει δώσει ο υποψήφιος στην Πρόταση που έχει συμπληρώσει). Ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής θα παρουσίασει στον υποψήφιο πελάτη τις δυνατότητες που του προσφέρει ενα ασφαλιστήριο Cyber Insurance τόσο στην κάλυψη των οικονομικών συνεπειών που μπορεί να έχει μια επιχείρηση όσο και στην δυνατότητα πρόσβασης που έχει σε εξειδικευμένους στην διαχείριση περιστατικών παραβίασης ασφάλειας παρόχους οι οποίοι θα βοηθήσουν την επιχείρηση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις συνέπειές τους. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την αγορά ασφάλισης Cyber Insurance είναι η έλλειψη γνώσης των κινδύνων και η κατανόηση των δυνατοτήτων που προσφέρει ενα ασφαλιστήριο, αυτό το πρόβλημα καλείται να λύσει ο ασφαλιστικός διαμεσολαβητής με την εκπαίδευση των υποψήφιων πελατών του.  

Καθώς οι ναυτιλιακές εταιρείες πλέουν στην ψηφιακή εποχή, η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο καθίσταται απαραίτητο μέρος της στρατηγικής τους για τη διαχείριση κινδύνων. Περισσότερα στοιχεία για την ασφάλιση Cyber Insurance των ναυτιλιακών εταιριών μπορείται να βρείτε στην εκπαιδευτική μηχανή www.maritimecyberinsurance.com.

Νίκος Γεωργόπουλος

Digital Risks Insurance Broker – Cromar Insurance Brokers SA

Co- Founder The DPO Academy

LinkedIn Profile: https://www.linkedin.com/in/nikos-georgopoulos/

 

Back

Contact

cyberinsurancequote

© CyberInsuranceQuote.gr 2022 All rights reserved.

Powered by Webnode