Cyber Insurance, NIS2 και η βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης

15/03/2025 10:18

Ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης έχει υποστεί έναν ταχύτατο ψηφιακό μετασχηματισμό, υιοθετώντας ηλεκτρονικούς φακέλους υγείας (EHR), διασυνδεδεμένες ιατρικές συσκευές και λύσεις τηλεϊατρικής. Ενώ αυτές οι εξελίξεις ενισχύουν τη φροντίδα των ασθενών, καθιστούν επίσης τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πρωταρχικούς στόχους για κυβερνοεπιθέσεις. Για την αντιμετώπιση αυτών των απειλών, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να επικεντρωθούν σε ισχυρές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας, αξιοποιώντας παράλληλα πλαίσια όπως το NIS2 και τα προστατευτικά οφέλη της ασφάλισης στον κυβερνοχώρο.

Προκλήσεις κυβερνοασφάλειας στην υγειονομική περίθαλψη

1.Επιθέσεις ηλεκτρονικού «ψαρέματος»: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου χρησιμοποιούν παραπλανητικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να εξαπατήσουν τους υπαλλήλους υγειονομικής περίθαλψης ώστε να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες ή διαπιστευτήρια.

2.Ransomware και κακόβουλο λογισμικό: Οι επιτιθέμενοι συχνά κρυπτογραφούν κρίσιμα δεδομένα και απαιτούν λύτρα για την απελευθέρωσή τους ή χρησιμοποιούν κακόβουλο λογισμικό για να διεισδύσουν στα συστήματα.

3.Ξεπερασμένα συστήματα παλαιάς τεχνολογίας: Πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης βασίζονται σε παλιό λογισμικό, το οποίο δεν διαθέτει τις κατάλληλες ενημερώσεις ασφαλείας και είναι ιδιαίτερα ευάλωτο.

4.Mη ασφαλείς ιατρικές συσκευές: Το Διαδίκτυο Ιατρικών Πραγμάτων (IoMT) έχει εκθέσει τις συσκευές σε κινδύνους, καθώς πολλές από αυτές δεν διαθέτουν ισχυρή προστασία κυβερνοασφάλειας.

5.Περιστατικά Παραβιάσεις και Απώλειας δεδομένων: Με τα ιατρικά δεδομένα των ασθενών αποθηκευμένα ηλεκτρονικά, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης αντιμετωπίζουν προκλήσεις για να  εξισορροπήσουν την προσβασιμότητα και την προστασία των δεδομένων.

6.Κίνδυνοι τρίτων: Οι προμηθευτές και οι συνεργάτες ενδέχεται να εισάγουν τρωτά σημεία στα δίκτυα υγειονομικής περίθαλψης.

7.Ανθρώπινα σφάλματα: Οι αδύναμοι κωδικοί πρόσβασης ή η ακούσια κοινή χρήση δεδομένων από τους υπαλλήλους μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο ευαίσθητες πληροφορίες.

Αποτελεσματικές στρατηγικές κυβερνοασφάλειας

Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να εφαρμόζουν αποτελεσματικές στρατηγικές, όπως

- Εκπαίδευση των εργαζομένων: Εξοπλίστε το προσωπικό με γνώσεις σχετικά με την αναγνώριση των προσπαθειών phishing και την τήρηση των βέλτιστων πρακτικών κυβερνοασφάλειας.

- Ασφαλή δίκτυα: Χρησιμοποιήστε τείχη προστασίας, συστήματα ανίχνευσης εισβολών (IDS) και έλεγχο ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) για την ενίσχυση της ασφάλειας.

- Ενημερώσεις λογισμικού: Βεβαιωθείτε ότι τα συστήματα ενημερώνονται τακτικά με τις πιο πρόσφατες διορθώσεις ασφαλείας για τον μετριασμό των ευπαθειών.

- Κρυπτογράφηση δεδομένων: Προστατεύστε τις ευαίσθητες πληροφορίες με κρυπτογράφηση, μειώνοντας τον αντίκτυπο πιθανών παραβιάσεων.

- Ασφάλεια ιατρικών συσκευών: Συνεργασία με τους κατασκευαστές για την ενσωμάτωση ισχυρής ασφάλειας στις ιατρικές συσκευές.

- Διαχείριση κινδύνων από προμηθευτές: Αξιολόγηση και παρακολούθηση τρίτων προμηθευτών για να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με αυστηρά πρωτόκολλα κυβερνοασφάλειας.

- Συστήματα αντιγράφων ασφαλείας: Διατηρήστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας δεδομένων και εφαρμόστε σχέδια αποκατάστασης μετά από καταστροφή για την ταχεία αποκατάσταση των λειτουργιών μετά από περιστατικά.

Ο ρόλος της NIS2

Η οδηγία NIS2, που εγκρίθηκε από την ΕΕ, ενισχύει τα πρότυπα κυβερνοασφάλειας για κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης. Το πλαίσιο αυτό επιβάλλει αξιολογήσεις κινδύνων, υποβολή εκθέσεων συμβάντων και υιοθέτηση αυστηρών μέτρων ασφαλείας για τη διασφάλιση της ανθεκτικότητας έναντι των εξελισσόμενων απειλών. Οι οργανισμοί υγειονομικής περίθαλψης που συμμορφώνονται με το NIS2 επιδεικνύουν μια προληπτική προσέγγιση για τη διασφάλιση των ευαίσθητων δεδομένων και της εμπιστοσύνης των ασθενών.

Πώς η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο συμπληρώνει την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο

Ακόμη και με ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας, οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης δεν είναι απρόσβλητοι από επιθέσεις. Η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο προσφέρει κρίσιμη υποστήριξη με:

- Οικονομική προστασία: Καλύπτει τις δαπάνες που σχετίζονται με την διαχείριση περιστατικών παραβίασης ασφάλειας, πληρωμές ransomware, διακοπές λειτουργίας της επιχείρησης και νομικές κυρώσεις.

-Αντιμετώπιση περιστατικών:Παρέχει πρόσβαση σε εμπειρογνώμονες κυβερνοασφάλειας για τον περιορισμό και τον άμεσο μετριασμό των περιστατικών.

- Υποστήριξη κανονιστικής συμμόρφωσης: Βοηθά στη διαχείριση προστίμων ή κυρώσεων από τη μη συμμόρφωση με τους νόμους περί προστασίας δεδομένων.

- Μετριασμός κινδύνων: Ενθαρρύνει τους οργανισμούς υγειονομικής περίθαλψης να υιοθετήσουν καλύτερες πρακτικές ασφάλειας, προσφέροντας χαμηλότερα ασφάλιστρα για τη συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα κυβερνοασφάλειας.

Συμπέρασμα

Καθώς η βιομηχανία παροχής υπηρεσιών υγείας βασίζεται όλο και περισσότερο σε διασυνδεδεμένα συστήματα και ψηφιακές τεχνολογίες η επένδυση στην κυβερνοασφάλεια και την κυβερνοασφάλιση είναι στρατηγική επιλογή. Η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο αποτελεί κρίσιμο στοιχείο αυτής της στρατηγικής, παρέχοντας οικονομική προστασία, υποστήριξη από εμπειρογνώμονες και ομαλή συνέχιση εργασιών. Επενδύοντας στην ασφάλιση στον κυβερνοχώρο, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας μπορούν να επικεντρωθούν στις κύριες δραστηριότητές τους, ενώ παράλληλα είναι προετοιμασμένες για πιθανά περιστατικά στον κυβερνοχώρο.

 

Περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλιση cyber insurance και την NIS2 μπορείτε να βρείτε στο https://cromar.gr/proionta-exidikeumenes-asfaliseis-cyber-secure-solution/

Νίκος Γεωργόπουλος

Digital Risk Insurance Broker – Cromar

Co-Founder  The DPO Academy

LinkedIn Profile : https://www.linkedin.com/in/nikos-georgopoulos/



 

Back

Contact

cyberinsurancequote

© CyberInsuranceQuote.gr 2022 All rights reserved.

Powered by Webnode