Cyber Insurance και NIS2 αυξάνουν την Κυβερνοανθεκτικότητα στη βιομηχανία τροφίμων - Νίκος Γεωργόπουλος

13/04/2025 09:41

Σε μια εποχή όπου ο ψηφιακός μετασχηματισμός αναδιαμορφώνει τους κλάδους, ο τομέας των τροφίμων δεν αποτελεί εξαίρεση. Από την ιχνηλασιμότητα από το αγρόκτημα στο πιρούνι έως τις αυτοματοποιημένες αλυσίδες εφοδιασμού, η τεχνολογία έχει γίνει η ραχοκοκαλιά της σύγχρονης παραγωγής και διανομής τροφίμων. Ωστόσο, με αυτή την ψηφιακή εξέλιξη έρχεται και μια αυξημένη ευπάθεια σε απειλές στον κυβερνοχώρο. Η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο και η οδηγία NIS2 έχουν καθοριστική σημασία για την προστασία της βιομηχανίας τροφίμων από αυτούς τους κινδύνους.

Το αυξανόμενο τοπίο απειλών στον κυβερνοχώρο στη βιομηχανία τροφίμων

Η βιομηχανία τροφίμων, που παραδοσιακά θεωρείται τομέας χαμηλής τεχνολογίας, αποτελεί πλέον πρωταρχικό στόχο για κυβερνοεπιθέσεις. Η ενσωμάτωση συσκευών IoT, συστημάτων που βασίζονται στο cloud και ψηφιακών αλυσίδων εφοδιασμού έχει διευρύνει την επιφάνεια επίθεσης. Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται τα τρωτά σημεία για να διαταράξουν τις λειτουργίες, να κλέψουν ευαίσθητα δεδομένα ή να απαιτήσουν λύτρα.

Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα συμβάντων:

1.Επιθέσεις ransomware: Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου στοχεύουν παραγωγούς και εμπόρους  τροφίμων με ransomware, κρυπτογραφώντας κρίσιμα δεδομένα και απαιτώντας πληρωμή για την απελευθέρωσή τους. Για παράδειγμα, μια επίθεση ransomware στην Dole το 2023 διέκοψε εταιρικές λειτουργίες και προκάλεσε σημαντικές οικονομικές απώλειες.

2.Παραβιάσεις δεδομένων: Χάκερς διεισδύουν σε συστήματα για να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες. Η Sysco αντιμετώπισε παραβίαση δεδομένων το 2023, θέτοντας σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα πάνω από 126.000 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων εργαζομένων και προμηθευτών.

3.Διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού: Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο σε διασυνδεδεμένες αλυσίδες εφοδιασμού μπορούν να σταματήσουν την παραγωγή και τη διανομή. Η ενσωμάτωση συσκευών IoT και παλαιών συστημάτων στην παραγωγή τροφίμων δημιουργεί ευπάθειες που εκμεταλλεύονται οι επιτιθέμενοι.

4.Ξεπερασμένα συστημάτα βιομηχανικού ελέγχου (ICS): Πολλές βιομηχανίες τροφίμων χρησιμοποιούν ξεπερασμένα συστήματα βιομηχανικού ελέγχου που δεν έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν σύγχρονες απειλές στον κυβερνοχώρο. Αυτά τα συστήματα μπορούν να χειραγωγηθούν για να διαταράξουν τις διαδικασίες παραγωγής.

5.Ηλεκτρονικό Ψάρεμα και κοινωνική μηχανική: Οι εργαζόμενοι στη βιομηχανία τροφίμων μπορεί να πέσουν θύματα ηλεκτρονικών μηνυμάτων phishing, οδηγώντας σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε συστήματα και δεδομένα.

6.Ευπάθειες συσκευών IoT: Οι συνδεδεμένες στο διαδίκτυο συσκευές που χρησιμοποιούνται στη γεωργία και την επεξεργασία τροφίμων μπορούν να υποκλαπούν, οδηγώντας ενδεχομένως σε μόλυνση ή λειτουργικές διαταραχές.

Ο ρόλος της ασφάλισης στον κυβερνοχώρο

Η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο λειτουργεί ως δίχτυ ασφαλείας, μετριάζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις των περιστατικών στον κυβερνοχώρο. Καλύπτει το κόστος που σχετίζεται με παραβιάσεις δεδομένων, επιθέσεις ransomware, διακοπές λειτουργίας της επιχείρησης, επιθέσεις social engineering και νομικές ευθύνες. Για τους φορείς της βιομηχανίας τροφίμων, αυτό σημαίνει προστασία από απώλειες που θα μπορούσαν να παραλύσουν τις επιχειρήσεις. Πέρα από την οικονομική προστασία η ασφάλιση Cyber insurance προσφέρει πρόσβαση σε εμπειρογνώμονες κυβερνοασφάλειας, ομάδες αντιμετώπισης περιστατικών και εργαλεία αξιολόγησης κινδύνων, βοηθώντας τις επιχειρήσεις να ενισχύσουν την άμυνά τους.

Οι ασφαλιστές αξιολογούν την κατάσταση της κυβερνοασφάλειας μιας εταιρείας πριν από την έκδοση συμβολαίου. Αυτό περιλαμβάνει την αξιολόγηση της εφαρμογής των μέτρων ασφαλείας, της εκπαίδευσης των εργαζομένων και των σχεδίων αντιμετώπισης περιστατικών. Για τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, η επίδειξη συμμόρφωσης με τα πρότυπα κυβερνοασφάλειας μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα ασφάλιστρα και καλύτερη κάλυψη.

Οδηγία NIS2: NIS2: Αναβάθμιση των προτύπων κυβερνοασφάλειας

Η οδηγία NIS2, που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσκοπεί στην ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο σε όλους τους κρίσιμους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής και διανομής τροφίμων. Αντικαθιστά την αρχική οδηγία NIS, διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής της και εισάγοντας αυστηρότερες απαιτήσεις. Βάσει της NIS2, οι φορείς της βιομηχανίας τροφίμων πρέπει να εφαρμόζουν ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας, να διενεργούν τακτικές αξιολογήσεις κινδύνου και να αναφέρουν άμεσα τα περιστατικά.

Η μη συμμόρφωση με τη NIS2 μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά πρόστιμα και ζημία στη φήμη. Για τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, η ευθυγράμμιση με τη NIS2 δεν αποτελεί απλώς μια κανονιστική υποχρέωση αλλά μια στρατηγική κίνηση για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο. Η οδηγία δίνει επίσης έμφαση στην ασφάλεια των αλυσίδων εφοδιασμού, μια κρίσιμη πτυχή για τη βιομηχανία τροφίμων, όπου οι διαταραχές μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες.

Η συνέργεια μεταξύ της ασφάλισης στον κυβερνοχώρο και της NIS2

Η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο και η NIS2 αλληλοσυμπληρώνονται στην ενίσχυση του πλαισίου κυβερνοασφάλειας της βιομηχανίας τροφίμων. Ενώ η NIS2 θέτει τη βάση για τις πρακτικές κυβερνοασφάλειας, η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο παρέχει οικονομική και επιχειρησιακή υποστήριξη σε περίπτωση συμβάντος. Μαζί, δημιουργούν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη διαχείριση των κινδύνων στον κυβερνοχώρο.

Για τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας τροφίμων, το ταξίδι ξεκινά με μια ενδελεχή αξιολόγηση της κατάστασης της κυβερνοασφάλειάς τους. Η επένδυση σε προηγμένες τεχνολογίες ασφαλείας, στην εκπαίδευση των εργαζομένων και στις δυνατότητες αντιμετώπισης περιστατικών είναι απαραίτητη. Η συνεργασία με εταιρίες Cybersecurity και Cyber Insurnce και η ενημέρωση σχετικά με τις απαιτήσεις της NIS2 διασφαλίζει μια προληπτική στάση έναντι των απειλών στον κυβερνοχώρο.

Συμπέρασμα

Καθώς η βιομηχανία τροφίμων συνεχίζει να αγκαλιάζει την ψηφιοποίηση, η επένδυση σε υπηρεσίες Cybersecurity και στην ασφάλιση Cyber Insurance είναι στρατηγική επιλογή. Η ασφάλιση στον κυβερνοχώρο και η οδηγία NIS2 είναι απαραίτητα εργαλεία για την πλοήγηση στο πολύπλοκο τοπίο των απειλών στον κυβερνοχώρο. Με την ενσωμάτωση αυτών των στοιχείων στις στρατηγικές διαχείρισης κινδύνων, οι φορείς της βιομηχανίας τροφίμων μπορούν να διασφαλίσουν τις δραστηριότητές τους, να προστατεύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να διασφαλίσουν την επιχειρηματική συνέχεια σε έναν ολοένα και πιο ψηφιακό κόσμο.

Περισσότερες πληροφορίες για την ασφάλιση cyber insurance μπορείτε να βρείτε στο https://cromar.gr/proionta-exidikeumenes-asfaliseis-cyber-secure-solution/

Νίκος Γεωργόπουλος

Digital Risk Insurance Broker – Cromar

Co-Founder  The DPO Academy

 

Back

Contact

cyberinsurancequote

© CyberInsuranceQuote.gr 2022 All rights reserved.

Powered by Webnode